Maakt egoïsme ons gelukkig?

Het woord egoïsme heeft een negatieve lading. Over het algemeen, als we vinden dat iemand egoïstisch is, betekent dat dat deze persoon geen oog heeft voor de mensen om hem heen. Een egoïst denk alleen maar aan zichzelf en dat is fout. Maar waarom vinden we dat eigenlijk zo fout?

Wij, de mens, geven een bepaalde waarde aan de woorden die we hebben verzonnen. Met deze waarde bepalen wij het onderscheid tussen goed en fout. Maar onze taal bestaat uit heel veel woorden waar je verschillende betekenissen aan kan geven. Wanneer het dus gebeurd dat de in eerste instantie verzonnen waarde zijn betekenis begint te verliezen worden de lijnen tussen goed en fout opeens ook een stuk minder duidelijk. Zo ook bij het woord egoïsme. In eerste instantie heeft iemand ooit besloten dat het een foute eigenschap is. Een egoïst kiest voor zichzelf zonder rekening te houden met een ander. Tegenwoordig wordt het echter steeds meer gestimuleerd om voor jezelf te kiezen. We zijn in een individualistische samenleving beland waar egoïsme opeens niet meer zo zwaar lijkt. Waar we juist steeds meer aan onszelf moeten denken en we onze keuzes ook vooral op onszelf moeten betrekken. Het gaat immers om ons ‘eigen geluk’.  Op zich is hier niks mis mee. Maar met deze individualisering moeten we onze eigen natuur ook niet vergeten: dat we kudde dieren zijn. In het geval van de mens kan je zeker voor jezelf kiezen, maar zal jouw keuze altijd een gevolg hebben voor iemand om jou heen.

Gelukkig lijkt hier een oplossing voor te zijn. We zijn als mens ook dol op één bepaald woord: Gezond. Gezond zijn, dat is wat we onze kinderen toe wensen. Onze ouders hopen we zo lang mogelijk gezond oud te zien worden. En natuurlijk niet te vergeten, in het nieuwe jaar gaan we ook weer gezond doen!

Daarom ben ik blij je te verkondigen dat de oplossing is: gezond egoïsme!

Los van al het sarcasme en mijn allergie voor woorden veranderen in plaats van de betekenis veranderen, moet ik toegeven dat het gezond egoïsme een van mijn belangrijkste ontdekkingen was in de afgelopen jaren. Ook al wist ik toen nog niet dat het al een naampje had gekregen (Jeffrey Wijnberg: gezond egoïsme, voor wie meer over de theorie wil weten).

Tegenover het egoïsme staat het altruïsme. Daar waar de egoïst geen rekening houdt met een ander, doet een altruïst alles voor de ander zonder rekening met zichzelf te houden. Als je net als ik een groot deel van je leven altruïstische trekjes hebt gehad kan je je vast wel voorstellen hoe heerlijk het zou zijn om eens lekker nonchalant egoïstisch te kunnen zijn. Bij mij ging er, na jaren lang gewaarschuwd te worden door mijn moeder, eindelijk een knop om. Ik was ergens tussen de 22 en 25 jaar oud denk ik toen ik ging beseffen wat al die jaren rekening houden met anderen, ten koste van mijzelf, nou echt voor effect had. Ik merkte steeds meer dat ik dingen deed waar ik eigenlijk geen zin in had, dat ik aandacht en energie in anderen stopte waar ik het niet terug kreeg en dat ik eigenlijk best wel moe was. Moe van het altijd maar de ander. Wanneer was ik nou eens aan de beurt?

Dus ik stopte. Net als sommigen met roken doen, abrupt en per direct. Dit hebben sommigen helaas op een negatieve manier meegemaakt, maar voor dat moment was dat de enige manier waarop ik het kon. En daar heb ik geen spijt van. Je moet leren als je veranderd. Je moet leren hoe je het goed aan pakt en hoe je dingen met mate doet. Zo schoot ik eerst het oude egoïsme in, maar heb ik nu geleerd dat er een tussenweg is, hoe ik het gezonde stuk kan omarmen. Ik moet zeggen dat het misschien wel makkelijker was om voor het oude egoïsme te kiezen, want de gezonde variant trekt mij soms wel weer de altruïstische kant op. Maar gelukkig heb ik de mensen om mij heen verzameld om mij dan weer in te laten zien dat ik voor mijzelf moet kiezen. Want voor jezelf kiezen, en doen wat voor jou de beste keuze is, dat is wat jou gelukkig kan maken.

61157690_144764203310671_3187183491931420931_n(1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.