Maakt een nieuw begin ons gelukkig?

Helemaal opnieuw beginnen. Loslaten wat je gewend bent. Tradities doorbreken. Hier zijn we over het algemeen niet zo goed in als mens. We zijn gewoontedieren en vinden ’t het fijnst als alles hetzelfde blijft. Dit zie je heel goed terug op het moment dat het hele land opeens weer nationalistisch lijkt wanneer er zich een discussie opdoet over een aloude Nederlandse traditie. En dat houden we dan ook stug vol, want ook jaren later is er nog steeds geen oplossing gevonden. Maar deze blog gaat niet over deze algemeen bekende discussie. Het gaat over wanneer je wel durft los te laten. Over wat er dan gebeurd.

Zoals ik in mijn vorige blog heb geschreven, ben ik gestopt met het bedrijf waar ik afgelopen anderhalf jaar hard voor heb gewerkt. Nu sta ik weer helemaal aan het begin. Terug bij af. Toch was dit voor mij een bewuste keuze. Want ik had net als mijn businesspartner even veel recht op het behouden van de bedrijfsnaam en het algehele bedrijfsplan. Maar voor mij was het eigenlijk al snel duidelijk dat ik volledig opnieuw wilde beginnen. Een schone lei. Voor mij voelde het een beetje alsof je aan een boek bezig bent, maar halverwege voelt het verhaal niet meer als het verhaal waar je in eerste instantie mee begon. Je kan ervoor kiezen om het verhaal vanaf nu zo te gaan schrijven dat je het weer ombuigt naar je eerste idee. Maar je kan er ook voor kiezen om dit boek naast je neer te leggen, vol trots dat je dit hebt geschreven. Om vervolgens een nieuw boek te beginnen. Zodat je je weer volledig kan focussen op het verhaal dat in je hart zit, wat je vanaf het begin al wilde schrijven. Vervolgens kijk je naar je nog lege boek. Al die witte pagina’s die je nog moet gaan opvullen met woorden. Dat is behoorlijk veel werk. Misschien wel te veel. Is het niet makkelijker om toch weer het bestaande boek er bij te pakken en toch gewoon daar in verder te gaan? Dit zijn gedachten die zeker op kunnen komen, maar die je niet verder helpen. Gelukkig ben ik een geboren optimist. In plaats van dat ik de lege pagina’s zie en bang word, zie ik alle mogelijkheden die ik opeens weer heb. Al die lege pagina’s betekenen allemaal mogelijke verhaallijnen. Het enige wat ik dan nog moet doen is bepalen welke verhaallijn degene was waar ik mee begon. Welke ik het allerliefst wil vertellen.

Een nieuw begin kan dus gezien worden als een weg vol nieuwe mogelijkheden. Dit is alleen voor iemand die niet zo optimistisch is als ik een wat grotere uitdaging. Daarom is het zo belangrijk dat we ons bewust worden en blijven van dat wat we nou écht willen vertellen. Van onze passie die diep van binnen zit. Dat gevoel wat zelfs de grootste pessimist een beetje motivatie of hoop geeft. Ik geloof dat we dat allemaal in ons hebben. Je moet het alleen willen ontdekken.

IMG_20190516_145036[11402]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.