Maakt de lente ons gelukkig?

Ik geef het niet graag toe, maar misschien hou ik toch wel meer van de zon dan ik altijd dacht. Ik identificeerde mij altijd meer als winter mens, maar aangezien dat voornamelijk gebaseerd is op de kerst, wintersport en sneeuw, is dat maar een klein deel van de winter. Elk jaar weer opnieuw heb ik dan ook een winterdip die opeens als sneeuw voor de zon lijkt te verdwijnen als de lente weer aanbreekt. Maar is dat genoeg om ook gelukkig te worden van de lente?

De eerste echte zonnestralen die voor een aangenaam temperatuurtje zorgen na de winter doen wonderen. Mensen komen weer naar buiten, we worden actiever en zijn over het algemeen wat aangenamer in contact. We worden niet alleen actiever, we worden ook schoner. Precies! De algemeen bekende voorjaarsschoonmaak hoort ook bij de lente. We ruimen de rotzooi uit ons leven op. Beginnend bij de schoonmaak in het huis, beginnen we ook langzaam verder in het leven te kijken wat er aan een opruiming toe is. Veel relaties beginnen in de lente, maar daartegenover verbreken er ook een heel aantal in deze tijd. Je begint je te beseffen dat het comfort en de warmte van de winter nu eigenlijk een beetje té warm wordt. Je begint je wat benauwd te voelen zelfs. En als je dan op een dag buiten loopt en de frisse lentelucht opsnuift weet je het zeker. Mijn partner past niet meer in mijn leven. Ook is de lente het moment om weer contact te zoeken met vrienden. Maar als je in je contactenlijst kijkt merk je dat je ook daarin niet meer van iedereen even vrolijk wordt. Je slaat een paar contacten over. Deze bewaar ik voor later, misschien volgende week…of maand… ach, ze hebben mij ook al een maand geen berichtje meer gestuurd, ik kijk volgend jaar wel of we nog contact hebben. Vervolgens komt je bij iemand in de lijst waar je dat vorig jaar ook al over dacht. Nog steeds geen contact. Misschien is het tijd om deze maar eens te verwijderen.

Zo begint je leven langzaam aan wat opgeruimder te worden. Sterker nog, het begint zelfs wat lichter te voelen. Het voelt een beetje alsof je uit een donker hol gekropen bent en alle zware stenen voor de ingang één voor één uit de weg hebt gekregen. En nu sta je daar. In het licht met alle ruimte om je heen. Je kan weer voluit ademhalen en wat je ruikt…is fris!
Je kijkt om je heen en begint je goed te focussen om die ruimte om je heen. Het lijkt in eerste instantie wel heel ruim… en leeg… Je denkt er aan misschien toch weer terug dat donkere hol in te kruipen. Maar dan zie je in de verte iets glinsteren. En als je goed kijkt loopt er een pad naartoe. Dan besef je je dat die ruimte meer mogelijkheden biedt dat dat donkere hol en begint het pad af te lopen. Steeds verder op dat pad begin je nieuwe dingen tegen te komen. Deze dingen maken je vrolijk. Misschien zelfs wel…gelukkig? Je kijkt nog een keer terug naar waar je vandaan kwam en beseft je dat je het juiste besluit hebt genomen. Dit is nu jouw leven.

DSC_0219

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.