Maakt een feestje ons gelukkig?

Hoera deze blog bestaat een jaar!! Een jaar van lezen over de oud-Griekse filosofie, gesprekken voeren over allerlei levensvragen en al dat gefilosofeer vertalen in de tweewekelijkse blogs. Om dit geweldige jaar te vieren heb ik besloten de wijsheden uit oude blogs te combineren om zo tot 5 tips te komen voor een gelukkiger leven.

Tip 1: Herdefiniëren van het woord “Geluk”
Om te weten wát ons gelukkig maakt, moeten we eerst weten wat we onder het woord geluk verstaan. In de huidige maatschappij lijkt dit woord een behoorlijk zware lading te hebben. Het lijkt een doel wat je moet behalen en voor de rest van je leven moet vasthouden. Dit is natuurlijk niet mogelijk. Daarbij is ‘geluk’ een persoonlijke ervaring, voor iedereen is dit anders. Daarom is het belangrijk om er ook een eigen betekenis aan te geven. Wat maakt jou gelukkig? Hoe voelt dat, geluk? Welke momenten zorgen voor jou voor een geluksmomentje?
De gehele blog lees je hier: https://vivianveurink.wordpress.com/2018/11/29/maakt-geluk-ons-gelukkig/

Tip 2: Loslaten, loslaten, loslaten
Wanneer je weet wat geluk voor jou betekent, is het tijd om toe te geven aan dat geluksgevoel. Om hieraan toe te kunnen geven zal je eerst andere dingen moeten loslaten. Vaak staan oude patronen en gedachten ons in de weg om ook daadwerkelijk toe te geven aan het plezier in ons leven. Wanneer deze je tegenhouden is het tijd om ze los te laten. Wanneer je vast blijft zitten in wat jou tegenhoud kom je in een negatieve spiraal waarin jouw negativiteit ook negativiteit om je heen aantrekt. Oftewel Als jij aan je oude patronen vast blijft houden zal ook jouw omgeving zich hier naar vormen. Terwijl, wanneer je dit los kan laten en kiest voor wat jou positief beïnvloed, jouw omgeving ook nieuwe, positieve kansen zal bieden. Hierbij hoort niet alleen het loslaten van oude patronen, maar ook van mensen die niet meer in jouw leven passen.
Meer over het loslaten van mensen lees je hier: https://vivianveurink.wordpress.com/2019/02/07/maakt-loslaten-ons-gelukkig/

Tip 3: Maak tijd voor je passie
Ook is het belangrijk dat je je passie de tijd en ruimte geeft in jouw leven. Al dan niet in je werk. Met passie bedoel ik de activiteiten die je doet waar je energie en plezier van krijgt, waar je geen genoeg van kan krijgen en het liefst jezelf uren lang in kwijt kan raken. Maar ook in minder heftige mate, de dingen die jou voldoening geven, die jou zingeving in het leven brengen, die jou een doel geven, maar de weg naar dat doel toe eigenlijk al genoeg is. De een maakt van zijn passie zijn werk, de ander houd het liever in zijn vrije tijd. Het makt niet uit op welke manier je er invulling aan geeft, als je er maar tijd voor maakt. Als je jouw passie maar als een van de hoogste prioriteiten stelt.
Wil je meer wil weten over flow, het gevoel dat je kan ervaren als je jouw passie naleeft, lees dan deze blog: https://vivianveurink.wordpress.com/2019/01/24/maakt-flow-ons-gelukkig/

Tip 4: Tijd voor jezelf à maakt niks ons gelukkig?/ maakt alleen zijn ons gelukkig?
Hoe graag we ons geluk ook willen delen, of in sommige gevallen, anderen gelukkig willen maken, soms is tijd voor jezelf juist dat wat ons geluk kan vergroten. Het is goed om soms alleen te zijn en niks te doen. Om de tijd te nemen om op te laden en je even helemaal op jezelf te richten. Om je gevoelens en gedachten weer op een rijtje te krijgen.
Meer over het alleen zijn of niksen lees je in de volgende twee blogs: https://vivianveurink.wordpress.com/2018/08/23/maakt-alleen-zijn-ons-gelukkig/  en https://vivianveurink.wordpress.com/2018/05/03/maakt-niks-ons-gelukkig/

Tip 5: Accepteren van jezelf
Als bonus tip heb ik er een waar ik nog niet over geschreven heb in een eerdere blog. Deze tip is namelijk, accepteer jezelf precies zoals je nu bent. En dan bedoel ik niet dat je perfect bent en dat je niks meer hoeft te veranderen. In tegendeel. Accepteer juist alles wat je goed aan jezelf vind én al je mindere kanten. Accepteer dat je júist niet perfect bent en je soms een enorme bitch kan zijn of te perfectionistisch, dat je ongeduldig bent of soms ietwat pessimistisch uit de hoek kan komen. Al jouw mindere kanten mogen er net zo zijn als jouw kracht! Want pas als je je volledig accepteert, is er ruimte om te groeien.
Wil je hier meer over lezen, laat dan een berichtje achter zodat ik hier mogelijk in de toekomst nog een blog over kan schrijven!

Want ja, het was me een jaar. Soms koste het enorm veel moeite om een blog te bedenken, maar soms had ik zo veel inspiratie dat ik liever schreef dan sliep. Daarom zal ik dit zeker nog door blijven zetten en heb ik nu al zin in het 2jarig bestaan van ‘Over Geluk’!

dav

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.